Túra tippek

Rakacaszend az Országos Kéktúra nyomvonalán található, mégpedig a 25. Bódvaszilas - Boldogkőváralja közötti szakaszon. 

Az Országos Kéktúra útvonaláról, az útba eső látványosságokról, bélyegzőhelyekről a www.kektura.hu weboldalon részletes információ található.

A kéktúra útvonal egyik nevezetessége a Rakacszenden található Árpád-kori református templom.

Rakacaszend központjában meredek domb tetején áll a falu Árpád-kori református temploma, melynek legrégibb részét az 1100-as években emelték. Egy évszázaddal később építettek hozzá egy hosszházat, más néven hajót, amit néhány lépéssel keresztbe-hosszába bejárhatunk. A két rész metszéspontjára fából ácsolt fiatornyot emeltek, melynek oldalát a tetővel egyező módon fazsindellyel fedték. Az apró templom keskeny, lőrésszerű ablakain keresztül éppen csak beszűrődik némi fény a templomba, igazán misztikus hangulat fogadja a belépőt. 
Rakacaszend református templomának különleges dísze a hajót borító festett kazettás síkmennyezet, mely a fenti képen látható.
A leveles-indás motívumokat ügyes kezű mesterek festették a szabályosan felosztott képmezőkre a középkorban. Rakacaszend református templomának famennyezete mellett a falakat díszítő freskótöredékeket is szépen helyreállították, a középkori falfestményeken királyok és püspökök alakjai elevenednek meg szemünk előtt az 1400-as évek stílusában.